Wil je een stedentrip plannen? Dan is Rome altijd een goed idee. De stad is rijk aan cultuur, geschiedenis en kunst en er is altijd een aangenaam temperatuurtje. Toch moet je voor een stedentrip wel in de buidel tasten: het is immers dé hoofdstad van Italië. Gelukkig bestaan er een aantal tips om alsnog wat voordeel mee te pakken wanneer je richting deze prachtstad gaat. Hieronder zullen wij deze tips bespreken.

Tip 1: Goedkope vliegtickets

Je kunt natuurlijk met de auto naar Rome gaan, maar de slimste en snelste manier is toch wel het vliegtuig. Ga dus op zoek naar vliegtickets en het liefst de tickets waar niet zo’n hoog prijskaartje aan zit. Vaak zijn de vliegtickets goedkoper als je kiest om te vliegen buiten het hoogseizoen, met een voordelige luchtvaartmaatschappij. Ook zijn de vliegtickets vaak wat goedkoper als je landt op een vliegveld iets buiten Rome zelf. Een andere tip is om de tickets in de gaten te houden en regelmatig gebruik te maken van prijsvergelijkers. De prijzen van een vliegticket kunnen namelijk per dag verschillen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om niet vanaf Nederland te vliegen, maar vanaf een van onze buurlanden. 

Tip 2: Ga op zondag Rome verkennen

Eenmaal in Rome is het tijd om de pareltjes te ontdekken. En dat zijn er nogal wat! Al deze bezienswaardigheden bij elkaar opgeteld kunnen je behoorlijk wat geld kosten. Tenzij je op de eerste zondag van de maand in Rome bent. Op die dag zijn namelijk veel musea gratis te bezoeken, waaronder de Engelenburcht in Rome, het Colosseum en de Galleria Borghese. Voor die laatste is het wel verstandig om vooraf te reserveren. Overigens geldt deze actie niet alleen voor Rome, maar voor heel Italië. Is dat even mooi meegenomen.

Tip 3: Gratis hotspots bezoeken

Toch hoef je niet voor elke bezienswaardigheid geld te betalen. Zo kun je het Colosseum gratis vanaf de buitenkant bekijken, net als de Trevifontein, het Sint-Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein, de Spaanse trappen… En zo zijn er nog wel talloze andere bezienswaardigheden op te noemen die je geheel gratis kunt bewonderen. Bezoek deze pareltjes dan ook zeker wanneer je in Rome bent. Vindt je portemonnee ook leuk.

Tip 4: Rome ontdekken op verschillende manieren

Ook al is Rome een grote stad, het is prima lopend te ontdekken. Zo liggen meerdere bezienswaardigheden op een steenworpafstand van elkaar. Bovendien is dit natuurlijk de goedkoopste manier om door Rome te struinen en een goede manier om de gezellige straatjes en verborgen parels te ontdekken van de Italiaanse hoofdstad. Een andere manier om Rome te ontdekken is per fiets. Zo zijn er meerdere locaties waar je een fiets kunt huren en natuurlijk hoeft dit niet duur te zijn. Check van tevoren wel verschillende aanbieders en hun prijzen. Vaak moet je ook van tevoren een fiets reserveren. De laatste goedkope optie is om een ticket voor de metro te kopen. Rome heeft twee metrolijnen, maar helaas ligt niet elke bezienswaardigheid dicht bij een metrostation. Verdiep je daarnaast goed in de tarieven en hoe lang je gebruik wil maken van de metroticket.

Tip 5: Koop een stadspas

Als je niet op de eerste zondag van de maand in Rome bent, kun je wellicht een stadspas aanschaffen. Zo’n stadspas houdt in dat je geld kunt besparen op entreekaartjes van bezienswaardigheden, je krijgt verschillende kortingen en soms zit het openbaarvervoer er ook bij inbegrepen. Bovendien kun je met een stadspas ook de wachtrijen omzeilen. Wel zo prettig met al die toeristen. Toch is het goed om te benoemen dat je je even moet verdiepen in zo’n stadspas. Of een stadspas uit kan, hangt namelijk af van hoeveel bezienswaardigheden jij op de planning hebt staan. Als je maar een dagje naar Rome gaat is een stadspas vaak niet de moeite waard. Meer informatie over de stadspas kun je vinden via ‘kortingskaarten Rome stadspas’.

Tip 6: Eten

Een restaurantje opzoeken in de buurt van het Colosseum of de Trevifontein biedt je dan wel een prachtig uitzicht, je moet hier flink wat geld voor aftikken. Deze restaurantjes vragen namelijk de hoofdprijs voor een maaltijd. Ga daarom niet uitgebreid uit eten in de stad, maar kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor een lekkere snack to go. Denk maar aan een stuk pizza, porchetta of trapizzino wat je kunt vinden bij kraampjes of voordelige restaurants. Dit zijn typisch Italiaanse gerechten waarbij jij jouw vingers kunt aflikken. Als je toch uit eten gaat, probeer dan ook zeker het toetje te laten staan. Deze kunnen vrij prijzig zijn. En bovendien is een bolletje Italiaans ijs bij de ijskraam nét zo lekker.

About Author

Lilian