Voor natuurliefhebbers is IJsland dé destinatie om heen te gaan. Overal zie je watervallen, hoge geisers, en mooie kusten. In dit artikel geven we je een aantal locaties die je zeker moet zien als je naar IJsland gaat!

Het Noorderlicht

Eén van de meest bijzondere plekken in Europa om het Noorderlicht te zien is IJsland. In de maanden oktober tot maart is de kans om de magische verschijning te zien behoorlijk groot. Door weinig lichtvervuiling is het noorden van IJsland, bijvoorbeeld Reykjavik, de perfecte plek om het licht te bekijken. Hier kun je het poollicht maar liefst 280 dagen per jaar zien.

Walvissen spotten

Rond de kust van IJsland zwemmen ruim 23 soorten walvissen. Vooral in Noord-IJsland zijn de zoogdieren het hele jaar door te spotten. In de winter is de kans minder groot, want dan zwemmen er veel naar Zuid-Afrika om daar te gaan paren. Vooral bij de walvissafari van Elding spot je vaak walvissen. Hun zitten gevestigd in het zuiden van IJsland, maar vanuit zowel het noorden als het zuiden van IJsland kun je deelnemen aan walvis spotten.

Seljalandsfoss waterval

Deze prachtige waterval is één van de vele watervallen in IJsland. Dagelijks komen honderden toeristen op de locatie af. De 65 meter hoge waterstroom kan, dankzij goede wegen rondom de locatie, worden bekeken en gefotografeerd vanuit 360 graden. Wel is het handig om vroeg in de ochtend er al te zijn om grote menigte voor te zijn. De waterval kan 24/7 bezocht worden en ’s avonds is de locatie zelfs verlicht.

Het vliegtuigwrak in Solheimasandur

Vlakbij het plaatsje Vík ligt het Amerikaanse vliegtuig Dc-3. Het voertuig stortte in 1973 neer op het strand in Sólheimasandur. De locatie werd bekend door ‘Wie is de Mol’ en een muziekvideo van Justin Bieber en is sindsdien erg populair onder toeristen. Op het strand liggen nog steeds alle onderdelen die bij het vliegtuig horen. Erg indrukwekkend om te zien!

Drangley eiland

Als je van klimmen houdt, dan is een bezoek aan het Drangley eiland zeker niet overbodig. Het eiland is het overblijfsel van een uitgestorven vulkaan. De enige manier om naar de top van Drangley te komen, is om te klimmen. Op de top is de grond vol gegroeid met gras en heb je uitzicht over het fjord rondom het eiland. Ook zul je hier veel vogels spotten. Een echte parel dus voor de natuur van IJsland.

Skógafoss waterval

Naast de Seljalandsfoss waterval heb je ook de prachtige Skógafoss waterval. Wat velen niet weten, is dat Skógafoss ooit de kustlijn van IJsland was. Door vulkaanuitbarstingen is het eiland steeds meer gegroeid. De waterval ligt aan de hoofdweg van IJsland en is op loopafstand. ’s Zomers is het uitzicht er heel mooi, maar in de wintermaanden is het Noorderlicht er ook te zien. Er is op deze plek minder last van wolken waardoor je het licht hier regelmatig kunt zien.

Jökulsárlón-gletsjerlagune

Dit meer staat bekend als het mooiste gletsjermeer van de wereld. Het Jökulsárlón meer bestaat uit helder water gevuld met gigantische ijsblokken. Daarnaast zijn er vaak ook zeehonden die zwemmen in het water en vogels die rondvliegen. Hoe het meer eruitziet, hangt af van de tijd van het jaar. Rond de zomer zijn het vaak ijsblokken die ronddrijven, terwijl het in de winter helemaal dicht is gevroren. Daarentegen ziet het meer er in alle seizoenen fantastisch uit.

About Author

Redactie